• Характеристика людини

    З проповіді на притчу про винограднику: найстрашніша характеристика людини, «дуже справедливий.

    02.10.2015

    ВІДЕОНОВИНИ

    31 БЕРЕЗНЯ 2015 (Вівторок)

    З проповіді на притчу про винограднику: найстрашніша характеристика людини — «дуже справедливий»

    В одну з неділь Великого посту в церкві ХІХ століття в селі Гірка (Дятловський район Гродненської області) було незвично людно. З Мінська до настоятелю храму отцю Миколаю (Уляхину) приїхали паломники: братство св. Спиридона Триміфунтського з ієреєм Миколою Куренковым, настоятелем храму св. вмч.Георгія Побідоносця в д. Слобідка. Відслуживши Божественну Літургію, о. Микола Куренков сказав проповідь.

    В цей день в храмі читалася притча з Євангелія, де Ісус уподібнює Царство Небесне виноградником, господар якого вийшов наймати працівників. Першим, найнятим вранці, він пообіцяв плату в один динарій. Також працівники були найняті в третій, шостий, дев’ятий і одинадцятий годину. В кінці дня всі вони отримали однакову плату. Перші із найнятих обурилися:

    «ці останні годину одну працювали, а ти прирівняв їх до нас, що витерпіли тягар дня та спекоту. Він же у відповідь сказав одному з них: друже! я не кривджу тебе; чи не за динарій ти домовився зі мною? візьми своє і йди; я ж хочу дати цьому останньому’,’ і тобі; хіба я не вільний у своєму робити, що’ хочу? чи око твоє заздрісний тому, що я добрий? Отак будуть останні першими, а перші останніми, бо багато званих, а мало вибраних»

    — Господь, закликаючи нас до християнського життя, сказав, що ми повинні зняти старий одяг і одягнути нову. А в одному місці Євангелія він навіть сказав, що для того, щоб бути християнином і бути з Богом, треба бути божевільним для цього світу. Дуже часто ми з вами забуваємо про цих словах. І замість того, щоб з силою отереть бруд у нашій душі, ми ведемо себе, як діти. Коли вони не хочуть вмиватися, мочать пальчики і ними трохи протирають під очима, кажучи «все, я помився». Ми начебто дорослі, а ведемо себе так само. Замість того, щоб, не шкодуючи, викорчовувати із своєї душі гріх, виривати його з коренем, ми по-дитячому вмиваємося пальчиками, укладаючи: «ну ось, начебто чистенькі». Не чистенькі — говорить Господь.

    Господь не залишив жодної людини без роботи і без обіцянки майбутньої нагороди. І найпершим, які працювали цілий день, він пообіцяв дати динарій. Досить велика монета. Але уявімо, якби ми опинилися в числі цих людей, які працювали цілий день. І поруч з нами працював чоловік, який одну гілочку обрізав або підв’язав, а йому так само, як нам заплатили один динарій. Хоча ми-то з самого ранку працювали. Що б тоді у нас виникло в душі?

    Якщо ця логіка земна, то ми почнемо поправляти пана виноградника і говорити «ти не правий!». І ось саме так ми часто робимо з Богом: «ну не правий, Ти! Я зараз розповім, як треба: ось так, ось так і ось так».

    Справедливість може бути тільки у Бога. І вона не пояснюється логікою, а любов’ю. І виходить, якщо ти обурюєшся, ти любити-то ще не навчився і ти не гідний Царства Небесного, хоч і працював цілий день.

    Де наша міра оточуючих, як ми дивимося на життя? Шукаємо ми справедливість?

    По мені, так, напевно, найстрашніша характеристика людини — це коли про нього говорять «дуже справедливий». Тільки Бог справедливий. Тому що основа його справедливості – любов, милосердя, терпіння, прощення. Зовсім інша справедливість за логікою і на основі життєвого досвіду, коли людина каже «я знаю», претендує на знання всіх законів цього світу, і ставить себе навіть не Богом, але вище Бога, ставить себе на роль судді і починає судити і рядити: «тут має бути так – і крапка». Ось і Господь тоді скаже нам на Страшному Суді: «має бути так і крапка».

    чи ми Будемо раді почути такий суд по відношенню до себе? Якого суду ми з вами хочемо? Щоб Господь як до нас підійшов? Щоб Він був непохитний або щоб сказав «так, винен, так, тут треба було б по-іншому, але Я тебе прощаю». Ми хочемо почути ці слова? Тоді і ми повинні в цьому житті надходити з оточуючими.

    Короткий опис статті: характеристика людини

    Джерело: З проповіді на притчу про винограднику: найстрашніша характеристика людини — «дуже справедливий» .:. СОБОР.by

    Також ви можете прочитати