Різне

Як отримати громадянство РФ: підстави та порядок отримання?

30.06.2016

Як отримати громадянство РФ: підстави та порядок отримання?

Як отримати громадянство РФ — такий питання досить актуальне останнім часом, особливо для жителів України, які хочуть перебратися в Росію. У даній статті ми розповімо про підстави і порядок набуття російського громадянства.

Російське громадянство — основні поняття

Перед тим як отримати громадянство РФ, необхідно скласти для себе уявлення про ключових поняттях російського громадянства. Основним документом, який регулює отримання громадянства РФ, є ФЗ від 31.05.2002 № 62-ФЗ «Про громадянство Російської Федерації» (далі по тексту — Закон).

Поняття «громадянство РФ» означає взаємовідносини громадянина і держави (РФ), які ґрунтуються на взаємних зобов’язаннях один перед одним. Факт наявності російського громадянства визначається окремими нормативними актами РФ, РРФСР, СРСР; договорами міжнародного характеру, які укладені з РФ, РРФСР, СРСР. Російським громадянином може бути громадянин, який вже мав громадянство РФ до моменту, коли зазначений вище Закон набрав чинності, а також громадянин, який став громадянином РФ на підставі обставин, передбачених Законом. Необхідно зазначити, що чинне законодавство не містить заборону на подвійне громадянство.

Згідно з Федеральним законом 15.08.1996 № 114-ФЗ «Про порядок виїзду з РФ і в’їзду в РФ», документами, які підтверджують громадянство РФ, є загальногромадянський паспорт, паспорт дипломатичний та службовий паспорт. Що стосується дітей до 14 років, то перелік документів, який підтверджує наявність російського громадянства, визначений в Указі Президента РФ від 13 квітня 2011 року № 444.

Отримання російського громадянства (підстави для одержання громадянства РФ)

Стати російським громадянином можна по народженню, а також шляхом прийняття громадянства РФ або відновлення. Законом можуть передбачатися також інші підстави.

Для дитини достатньо факту народження, щоб отримати громадянство РФ, але мають бути дотримані умови, які передбачені в ст. 12 Закону.

Отримати громадянство в Росії можливо як в загальному порядку (ст. 13 Закону), так і в спрощеному (ст. 14 Закону).

Як отримати російське громадянство в загальному порядку

Отримати його можуть дорослі іноземці та люди, які не мають громадянства, при наявності певних критеріїв.

  • Такі особи повинні прожити в Росії 5 років з моменту отримання посвідки на проживання (ВНЖ). Залишати Росію можна, але не більше ніж на 3 місяці протягом 1 року. Цей термін може бути зменшений до 1 року, якщо людина має великі наукові, технічні або культурні досягнення; Росія зацікавлена в ньому в професійному плані; якщо надано політичний притулок; а також якщо людина є біженцем.
  • Необхідно взяти на себе зобов’язання з виконання російських законів.
  • Необхідно мати офіційний дохід.
  • Потрібно відмовитись від іншого громадянства. Від іншого громадянства не можна відмовлятися у випадках, коли підстави для цього є у відповідних нормативних актах або міжнародних договорах.
  • Необхідно знання російської мови (Див. Сертифікат про знання російської мови для громадянства ).

Дані критерії не приймаються до уваги для тих, хто має особливі заслуги перед Росією. Умова про 5-річного проживання і необхідність пред’являти ВНП не поширюється на громадян країн — республік колишнього СРСР, які пройшли військову службу в РФ за контрактом (не менш 3 років).

Як отримати громадянство в Росії в спрощеному порядку?

Спрощений порядок застосовується до дорослим дієздатним іноземцям та особам, які не мають громадянства, якщо:

  • у людини хтось із батьків живе в Росії і має російське громадянство;
  • чоловік мав громадянство однієї з республік СРСР, а після розпаду СРСР та створення на території республіки нової держави не прийняв її громадянство і став обличчям без громадянства;
  • людина живе в Росії, і

— народжений в РРФСР і мали громадянство СРСР;

— одружений (замужем) більше 3 років на (за) росіянці (росіянином);

— непрацездатний, але має дієздатних дітей (старше 18 років) — громадян Росії;

— має неповнолітню дитину — громадянина РФ, а другий з батьків, який є громадянином РФ, помер, позбавлений батьківських прав, обмежений у батьківських правах

— має недієздатних або обмежених у дієздатності дітей (старше 18 років) — громадян РФ, а другий з батьків, який є громадянином РФ, помер, позбавлений батьківських прав, обмежений у батьківських правах, визнаний недієздатним, обмеженим у дієздатності, безвісно відсутнім;

— після 01.07.2002 отримав акредитований професійну освіту в Росії, а також залишився працювати і працює вже більше 3 років;

— більше 3 років має бізнес з виручкою більше 10 000 000 рублів на території Росії і має статус індивідуального підприємця;

— є учасником російських організацій, частка участі становить понад 10%, а загальний розмір статутного капіталу та розмір чистих активів складає більше 100 000 000 рублів кожен, або якщо така організація сплачує податки більше 6 000 000 рублів протягом більш ніж 3 років з моменту придбання частки особою;

— працює на території РФ за професією, яка включена до переліку професій, займаних іноземцями, які мають право претендувати на отримання громадянства в спрощеному порядку;

— визнаний носієм російської мови, при цьому має офіційний джерело доходу, зобов’язується дотримуватися російське законодавство і проживає в Росії на законних підставах;

  • вправі не надавати ВНП особи, які прибули з колишніх республік СРСР, офіційним місцем проживання яких на 01.07.2002 була Росія.

Вищевказані особи мають право не дотримуватися п’ятирічний термін проживання в Росії. Не дотримуватися цю умову, а також умови про необхідність наявності офіційного джерела доходів і володіння російською мовою можуть особи, які прибули з колишніх республік СРСР і що раніше мали громадянство СРСР, які на 01.07.2002 офіційно проживали в Росії. Дане положення поширюється на осіб, які звернулися за отриманням громадянства не пізніше 01.07.2009.

Також на спрощене отримання громадянства можуть претендувати ветерани ВВВ — колишні громадяни СРСР, які проживають в Росії. Таким громадянам немає необхідності дотримуватися всі наявні умови, крім як обов’язку дотримуватися російське законодавство.

Як отримати громадянство РФ. не дотримуючись взагалі ніяких передбачених законодавством для інших осіб вимог, свідчить п. 6 ст. 13 Закону. Такий порядок припустимо лише для дітей і недієздатних людей. Зазначена стаття містить наступний порядок отримання громадянства такими особами:

  • Мати чи батько дитини є громадянином РФ і звертається за отриманням громадянства дитини (потрібна згода іншого з батьків, за винятком випадків, коли сама дитина живе в Росії).
  • Єдиний наявний у дитини батько є російським громадянином.
  • Якщо у дитини або недієздатної особи є опікун або піклувальник — громадянин РФ.
  • Якщо дитина сирота або залишився без батьківського піклування і знаходиться під контролем у російському дитячому будинку чи іншому подібному закладі.
  • При знаходженні недієздатної людини під контролем російської організації.

Претендувати на отримання російського громадянства можуть іноземці та люди без громадянства, які є учасниками Державної програми по переселенню, і їх родичі офіційно проживають в Росії у відповідності з такою програмою. У даному разі потрібно відмовитися від громадянства іншої країни і зобов’язатися дотримуватися російське законодавство.

Як отримати громадянство в Росії шляхом його відновлення

Як отримати громадянство РФ при його відновленні іноземцям і тим, хто не має громадянство? Відновлення відбувається в загальному порядку. Правда, умова про термін проживання в Росії зменшується до 3 років. Якщо такі особи проживають в Росії і оформили вихід з російського громадянства, то вони відновлюються в громадянство відповідно до ч. 2-4 ст. 13 Закону; а також у спрощеному порядку — у разі, якщо такі особи потрапляють під категорію осіб, встановлених в ч. 2-4 ст. 13 та ст. 14 Закону.

Порядок отримання громадянства РФ — алгоритм дій

Короткий опис статті: громадянство Як отримати громадянство РФ – такий питання досить актуальне останнім часом, особливо для жителів України, які хочуть перебратися в Росію. У даній статті ми розповімо про підстави і порядок набуття російського громадянства. як отримати громадянство рф як отримати російське громадянство як отримати громадянство в росії порядок отримання громадянства рф підстави для одержання громадянства рф отримання громадянства рф отримання російського громадянства

Джерело: Як отримати громадянство РФ: підстави та порядок отримання?

Також ви можете прочитати